The Scariest Place on Earth
Panmunjon zondag 15 oktober
Waarom schrijf je niets over de DMZ zal de helft van jullie wel denken. En wat is de DMZ zal die andere (grotere) helft denken. Nu let op. Dat is een stuk van ca 2 kilometer breed over de volle breedte van de twee Korea’s en daar mag niemand komen. In 1954 is bij het staakt het vuren vastgelegd dat dit de grens was en sindsdien hebben ze daar alle twee flink over geruzied maar het is nog steeds de grens. The Demilitarized Zone. Het is, denk ik, het enige plekje op aarde van deze omvang waar in ruim vijftig jaar niemand geweest is. Het moet een paradijs voor de natuur zijn. Ik wilde hier eerst niets over schrijven want dan moest ik er naar toe. En ik wilde niet de eerste Europeaan zijn die daar in zijn leven drie keer geweest is. De eerste keer was ik hier in 1974 en toen was het nog echt een enorme oorlogssfeer. De tweede keer in 1982 was dat ook nog zo maar kon je wel een beetje vrij rondlopen en waren de Noord Koreanen ook weer normale mensen geworden. Nu ben ik wel bij de grens geweest maar niet in Panjunmon. Daar moet je ook zo ongeveer in pak naar toe en jullie weten allemaal dat ik alles heb behalve een pak. En als dat dan ook nog voorgeschreven wordt door Amerikanen zal dat pak er ook nooit komen. Kortom weer eens dresscode problemen.
Ik weet nog dat ik in 1982 probeerde wat grappen te maken en dat de Zuid Koreanen (allemaal met zonnebril van het merk Ray Ban op) daar zeer spastisch op reageerden en dat die twee Noord Koreanen daar een beetje om moesten glimlachen. De omgekeerde wereld dan de propaganda wilde doen geloven. Maar twee jaar daarna schoten die Noorderlingen nog een paar militairen dood ter plekke. Onschuldig is het allemaal niet. Aan de grens tussen Zuid- en Noord-Korea zijn honderdduizenden soldaten gestationeerd. De meeste van het 1,2 miljoen militairen tellende Noord-Koreaanse leger zijn daar gelegerd. Zuid-Korea heeft naar schatting 600.000 militairen langs de grens met Noord-Korea. Zij worden bijgestaan door 30.000 Amerikanen. En die laatsten vertrouw ik dan weer niet.
De Berlijnse muur was een schuttinkje vergeleken bij wat hier opgetrokken is. De prikkeldraad koning van Korea is helemaal binnengelopen de afgelopen 50 jaar. En je kunt je toch helemaal niet voorstellen dat mensen die tussen hun landen zo’n beangstigend toneelspelletje opvoeren samen naar de Olympische Spelen gaan. Al worden die dan in China gehouden.
Er heeft de afgelopen decennia maar een echte oorlog gewoed hier en die ging om de hoogte van de vlag. Telkens was het een partij die een hogere vlaggenmast neerzette. Tot het noorden er een totaal einde aan gemaakt heeft door een 160 meter hoge vlaggenmast neer te zetten met een vlag eraan die meer dan 300 kilo weegt. Een nadeel heeft het ding wel: als het regent moeten ze de vlag strijken anders dondert het hele gevaarte om vanwege het gewicht van 300 kilo nat katoen. De foto’s zijn uit 1982.