The Sasak

2-6-2018


A Sasak village

Een Sasak dorp in het zuiden van Lombok hebben ze uitgebaat tot een soort pretpark, of beter, een shopping paradijsje. Vooral met stoffenzaakjes. Had er al over gelezen en was benieuwd. Ze doen alsof ze heel uniek zijn daar maar 85% van de bevolking van Lombok zijn Sasak. Maar misschien leven ze daar nog wel het echte Sasak leven. Bij de Sasak trouwen ze alleen in de familie. Inteelt heet dat bij ons maar hier hebben ze daar geen last van zo te zien. Om te kunnen trouwen moet een jongen een meisje ontvoeren en samen houden ze zich verborgen in de bossen tot de ouders van het meisje niet meer boos zijn. Blijven ze boos moet hij het meisje terugbrengen en een boete betalen. Ook als het meisje niet wil is de jongen de sigaar. Geen gedwongen huwelijken hier verzekerde de uitleg man van het dorp mij. En uitsluitend trouwen met neven of nichten. Als de keuze op is maken ze een deal met een ander dorpje vlakbij zodat ze meer keuze hebben. Ze zijn toch al familie van elkaar. Ik werd tegen een kleine vergoeding rondgeleid, of beter rondgetrokken, door het hele dorp en mocht overal stofjes kopen. Daar kwam ik meestal goed mee weg maar bij één lapjeshandel was ik de klos. Ik zei vooral ja omdat hij er eerlijk bij zei dat een paar stofjes daar ook echt in het dorp gemaakt waren en niet van de groothandel kwamen.

 

Ik mocht ook binnenkijken in huizen die nog geen winkeltje waren. De watervoorziening was betaald door een Nederlandse stichting met de naam ‘Onbevlekt Streven’ of zoiets, ik kon het niet goed verstaan. Het hele dorp had verlichting gekregen van Philips, gratis en voor niets. En het stonk een beetje naar stront in het dorp. Dat kwam omdat ze iedere maand ieder huis moesten reinigen met ‘koeiepoep’, hij zei dat letterlijk zo want wist het Engelse woord niet. De hele vloer werd er dan mee ingesmeerd en dat was te zien en te ruiken. Het was een leerzame ochtend.

 

Later op de dag ook nog de grootste Balinese tempel bezocht in Mataram maar daar was het akelig stil. Toen maar weer aan een strandje gewacht tot de zon mooi onderging. Lombok bevalt.

Geef een reactie