St.Louis, dripping bouganvilles

19-11-2017


St.Louis, dripping bouganvilles

Vierentwintig uur was het Avis-office geopend stond er op de gesloten deur. Ik bellen want het was stipt de afgesproken half tien. Hij moest nog ontbijten maar hij kwam wel. Vanochtend! Twee uiterst hulpvaardige mannen hielpen mij met koffiedrinken, dat doen ze natuurlijk niet voor niets, en om elf uur was ik eindelijk op weg. Onderweg wonderschone sinaasappel verkoopsters maar als ik maar mijn camera pakte belandde er al zo’n oranje kogel op mijn voorruit. Sightseeing geskipped en in ‘volle’ vaart naar Saint Louis. Bij en in de monding van de Senegalrivier, een Unesco wereldmonument.

 

Maar beroemd om een brug. De Pont Faidherbe, een karakteristieke gietijzeren bogenbrug van iets meer dan 500 m gebouwd in 1897 door Eiffel – jawel, dezelfde Eiffel van dat torentje in Parijs. Ik voelde mij direct thuis. Ook in Hôtel de la Poste. Jean Mermoz was kind aan huis in dit hotel, een Franse piloot die in 1930 als eerste luchtpost van Europa naar Zuid-Amerika vervoerde. St-Louis was destijds een tussenstation op de route. Het hotel ademt nog altijd koloniale sferen en hangt vol met  luchtpostmemorabilia. Er is sinds die tijd hier niets veranderd en krakkemikkig is nog een compliment. Glorieus fraai, dat wel. In het stadje druipt de bougainville van de koloniale gebouwen. En ik kon, zo te voelen, gewoon met mijn camera op straat. Al kwam er, toen ik langs een groentestalletje liep een man aanrennen die riep dat ik 1000 CAF moest betalen om mevrouw op de foto te zetten. Dat was ik helemaal niet van plan maar zij zei al heel verontwaardigd “no not thousand, ten hundred”. Lopend door de straten adem je de historie van deze eerste Franse hoofdstad van Afrika. De atmosfeer voelt goed hier.

 

Gisteren sprak ik over die mooie gazelles sénégalaises, die zijn nog steeds zo mooi maar als ultieme ervaringsdeskundige op het gebied van genderneutraliteit had ik natuurlijk de mannen niet mogen vergeten. Alhoewel de mannen haantjes zijn en je het leven bijna zonder uitzondering op straat uiterst lastig maken is dat bij deze rechtgezet.

Geef een reactie