North Timor

24-6-2018


Timorslot

Ik geloof dat ik Timor in mijn hart gesloten heb. Zoveel moois gezien, zoveel geweldige mensen ontmoet en die lach van de Timorezen staat in de lens van mijn camera ge-etst. Ik had nog vijfhonderd foto’s kunnen plaatsen maar deze zijn al een aanslag op jullie incasseringsvermogen.

 


Etnische Timorezen staan bekend als de 'mensen van de zonsopgang' en traceren hun voorouders terug naar zeven zussen die vanuit de zon naar de aarde kwamen voor een bad. Een wellustige man keek toe terwijl ze baadden en verborg de gewaden van de mooiste zuster. Naakt en beschaamd bleef ze achter en werd zo uiteindelijk de moeder van het Timorese volk. Logisch toch?
Daardoor is het getal zeven overval in Timor terug te vinden. Hun heilige zwaarden hebben zeven inkepingen, speciale rituelen worden om de zeven jaar uitgevoerd en zeven symboliseert ook de voltooiing van de menselijke levenscyclus; geboorte, kindertijd, volwassenheid, het huwelijk, cultivatie van wijsheid, en tot slot de dood en het samensmelten van de ziel terug naar het universum. Ga daar maar aanstaan. Als kind was zeven mijn geluksgetal tot ik er achter kwam dat meer dan de helft van de andere kinderen ook dat getal hadden. Vanaf toen vond ik mijzelf een nul. Hier had ik de neiging om van iedereen zeven beelden te schieten.

 


Centraal West-Timor is bezaaid met alomtegenwoordige ume bubu (bijenkorf-vormige hutten) dorpen die onderdak bieden aan de Dawan-mensen. Met geen ramen en slechts een deuropening van 1 meter hoog, zijn ume bubu krap en enorm rokerig. Overheidsinstanties beschouwen ze als een gevaar voor de gezondheid en zijn bezig ze te vervangen door koude betonnen dozen of bamboe hutten met meer comfort, die echter volgens de Dawan een gevaar voor de gezondheid zijn. Ze hebben nieuwe ume bubu gebouwd - of hun oude hersteld - achter de goedgekeurde huizen en wonen daar. Het platteland en in de bergen is het mooi voor de foto maar de woonomstandigheden zijn hier vaak nog belabberd. Het begrip doorzonwoning is hier in ultimo forma te aanschouwen. Maar de Timorezen die ik zag leden daar niet zichtbaar onder en nodigden mij allemaal uit om binnen te komen kijken, wat nogal overbodig was. Fijn volk. Morgen mijn laatste eerbetoon aan de Timorees!

Geef een reactie