Les Gazelles Sénégalaises

18-11-2017


Ze zijn mooi de Senegalese vrouwen, nobel ook. En aan de traditionele kleding en grandioze kapsels wordt veel tijd en aandacht besteed. Zelden zoveel trots, zo’n mooie stoffen en gewaagde combinaties voorbij zien komen. Denk Addy van de Krommenacker maar dan veel leuker en spannender (sorry Addy). Maar ik kreeg ze niet op de foto vandaag in Dakar. Lag ook aan mijzelf want in zo’n stad ga je op straat niet zomaar iedereen ongevraagd fotograferen en bij vragen kon je nee krijgen.

 

Daarnaast was het vrijdag, dus de dag van de moskee en blijkbaar het sein van de verkopers en hasslelaars om extra lastig te zijn. Het was geen doen. Had je er net een met veel moeite afgeschud, diende de volgende zich alweer aan. En nee, ik wil geen zonnebril, geen nieuwe horloge, geen gids voor de dag, geen t-shirt met I Love Senegal, geen parfum in een slecht nagemaakt doosje van Chanel of Boss, geen taxi. En je hoeft mijn tas niet te dragen, en ja daar in mijn rechterbroekzak zit mijn geld en in de linker mijn telefoon. Goed gezien. Ging maar weer beneden in mijn hotel in het restaurant, Café Rome, zitten. Daar kwamen ook veel van die fantastisch geklede vrouwen binnen. Echter, ondanks dat de vrouw meer bewegingsvrijheid heeft dan vrouwen in andere islamitische landen, is hun positie niet rooskleurig. Gehoorzaamheid en onderworpenheid aan de man zijn normaal en polygamie is nog wijdverbreid. Polygamie brengt concurrentie met zich mee. Verleiden is dus extra belangrijk. Hier is de strijd om vrouwenrechten nog volop aan de gang. De tegenstellingen tussen man en vrouw zitten diep geworteld in de West-Afrikaanse samenleving.


Maar alles in de Senegalese samenleving draait om de vrouw. Zij zorgt voor het gezin en de sociale samenhang, en wordt meer en meer gezien als de motor van de vooruitgang. Zware arbeid op het land hoort ook bij de taken van de huisvrouw, terwijl de mannen discussiëren in de schaduw van de bomen. Het is dus niet opmerkelijk dat het vaak de vrouwen zelf zijn die hun echtgenoot verzoeken om een tweede huwelijk aan te gaan. Daardoor kunnen de lasten beter verdeeld worden onder de twee of meer echtgenotes. Maar Senegal is Saoudi-Arabië niet. Vrouwen zijn er zelfstandiger zo te zien dan je zou verwachten. En van die foto’s van al die mooie vrouwen, ze worden niet voor niets les gazelles sénégalaises genoemd, dat komt nog wel goed de komende weken. Als ik wat meer moed heb.

 

Geef een reactie