Bodi to Kefa

21-6-2018


Bodi, Timor

Zoals ik gisteren schreef was ik in het traditionele, bijna orthodoxe dorp Boti. Hier heeft de kepala suku (chief), de laatste koning in West-Timor genoemd, gezworen de strikte wetten van adat te handhaven. Hij is ook de enige koning die gewoon de velden staat te bewerken naast zijn mensen. De Boti-mensen spreken hun eigen taal, leven van hun eigen land (ze verbouwen bananen, maïs, papaja, rijst, pompoen, kokosnoten en pinda's) en weigeren standvastig overheidssteun van welke aard dan ook. Veel dorpsbewoners dragen nog ikat sarongs en sjaals die zijn gemaakt van lokaal geteelde en met de hand gesponnen katoenen draad gekleurd met zelf gemaakte natuurlijke kleurstoffen. Mannen moeten buiten het dorp trouwen en hun nieuwe vrouw terug te brengen in de door een hek omgeven dorp. Na het huwelijk moeten de mannen hun haar lang laten groeien. Net als Rastafarians beschouwen ze hun haar als hun verbinding met de natuur. Hun hoofd is als de berg, zeggen ze, en hun haar, zoals de bomen. De middelbare school is verboden, omdat ouderen het als een weg naar ongeluk beschouwen. Boti's meer dan 300 dorpelingen (77 families) volgen nog steeds oude animistische rituelen, hoewel nog eens 700 naburige families die in de geografische invloedssfeer van Boti wonen, het protestantisme hebben aangenomen en openbare scholen bezoeken. Christelijke kerken proberen de koning al jaren met cadeau’s en veel geld op andere gedachten te brengen maar hij weigert steevast.
Het kauwen van bettelnut is bijna een religieuze bezigheid en de kinderen beginnen er al op heel jonge leeftijd mee. Het is ook een lichte drug, zou van Sybrand Buma niet mogen.

 


De koning vertelde toen ze een TV kregen van de overheid ze er de eerste avond naar gingen kijken maar het hield maar niet op en iedereen was uitgeput na een paar uur en de volgende dag te moe om in het veld te werken, dus hebben ze het ding teruggegeven. Een ziekenhuis hebben ze niet en alle ziekten worden bestreden met natuurlijke kruiden en een sjamaan die rituelen uitvoert. In ieder geval de leden van de koninklijke familie zagen er allemaal erg gezond uit. De opvolging van de koning wordt binnen de familie geregeld. Het hoeft geen kind van de koning te zijn. Een zesjarige neef als opvolger staat al klaar. Hij wordt erg liefdevol door de koning behandeld. Zelf is de koning niet getrouwd, hij heeft nog geen geschikte vrouw kunnen vinden. Persoonlijk denk ik dat daar een andere reden voor is…

Geef een reactie