Bangkok in Buildings

21-3-2016


Bangkok in buildings

Bangkok blijft een van mijn favoriete steden. Echter deze unieke stad heeft een doorlopend verkeersinfarct, weinig historie en een groot verschil tussen arm en rijk. Toen ik er de eerste keren kwam had het nog iets aandoenlijks, er was al teveel verkeer, veel luchtverontreiniging (meer als nu), en ook veel lelijkheid. Maar het oude China Town was nog intact, er was nauwelijks hoogbouw en het tempo van het leven was heerlijk langzaam. De laatste veertig jaar hebben echter een enorme ontwikkeling te zien gegeven. In hoogbouw overtreft het Manhattan en het aantal winkelcentra (Malls) is niet te tellen. Al die nieuwbouw heeft veel weggevaagd en het klassieke Bangkok met zijn tempels en mooie architectuur van rijen winkelpanden in semi Chinese stijl is goeddeels in de verdrukking gekomen. Gelukkig staat er nog wel veel overeind van het stuk van Bangkok wat in de sfeer van de Amsterdamse School is gebouwd vlakbij het regeringscentrum.


Een schijnbaar eindeloze massa van saaie betonnen torens, opzichtige winkelcentra en foeilelijke imitatie classicistische gebouwen is daarvoor in de plaats gekomen. Qua architectuur nauwelijks de moeite waard op enkele uitzonderingen na. Het beroemde Robotgebouw is er een van, de W- toren aan Sathorn Road ook, daar aan Saxhoorn en die buurt zijn meerdere mooie gebouwen verrezen. Voor het overige is het voornamelijk Thais modernisme wat je ziet en dat is niet altijd smaakvol. Het is een nogal schreeuwerige manier van denken.


Visueel is Bangkok als geheel wel interessant met die rivier die er doorheen kronkelt als een slang.
Ik heb vandaag links en rechts waar ik doorheen kwam wat beelden geschoten. Wilde vooral niet compleet zijn. Ik kwam er gewoon toevallig langs. Zoals voorbij die mooie fifties Scala bioscoop in Siam Centre.

Geef een reactie