Twenty-two Beers

27-11-2010


Vandaag, vroeg in de middag reden we Key Afar binnen. De hemel vol wolken maar de hitte was wolkeloos. Bij het binnenrijden van het dorp hadden twee slimmeriken een mooie nering opgezet. Ze hadden simpele, hele hoge stelten gemaakt en bij iedere passerende Landcruiser  sprongen ze op en torenden hoog boven het omringende landschap uit. Ze hadden hun lichamen witgekalkt zoals de Mursi, een dorp of zes terug, en dat verhoogde het authentieke Afrika gevoel. Ze hadden geluk, ik had zin in een paar laatste klikken.


In Key Afar was het marktdag. Nog slimmere jongens, een stuk ouder ook, hadden weer een andere nering: toeristen afpersen. Volgens de “boys” had je hier een gids nodig en moest je een fors bedrag als entree voor de markt betalen. Maar vandaag was ik slimmer en zei nee. Daar hadden ze niet van terug. Er was hier een mannenmarkt (runderen en geiten) en een vrouwenmarkt (groentes, textiel en ‘spullen’). Na de Mursies in de ochtend waren deze tribes haast burgerlijk te noemen. Je normen zijn uitermate flexibel en aan inflatie onderhevig blijkt wel weer. Ik schudde links en rechts wat handen, gaf vele schouderduwen (de manier om hallo te zeggen), en kreeg een borst aangeboden. Voor een foto. Ik had mijn album eigenlijk al vol maar wilde voor die twee bir wel mijn toestel weer laten klikken. Ze tellen overigens de klikken hier. Een bir per klik. Ze trok haar door en door vuile t-shirt met nog vaag het embleem van Arsenal erop uit en toonde haar borsten. Schaamteloos zouden wij zeggen maar dat is hier totaal misplaatst. Later in het hotel kwamen dezelfde oplichters van de markt gezellig bij mij aan tafel zitten en vroegen terloops wat zo’n laptop nu eigenlijk in Nederland kostte. Ik flapte eruit dat dat meer als een maandsalaris was maar dat werd niet begrepen. Hun maandsalaris is vrijwel nihil dus dat maakt niet echt indruk. Een van de stoere jongens had wel een tekst op zijn shirt die ik onthield. Blak Taigr stond erop.


Op het einde van de avond stonden er 22 biertjes op mijn rekening. Ik denk dat ik de toegang tot de markt achteraf betaald heb.

 

Geef een reactie